Dodany: 2011-01-24 14:26:31

AcerolaAcerola nazywana jest inaczej malpigią granatolistną lub wiśnią z Barbados. Owoc ten występuje na terenie Ameryki Północnej, Południowej oraz Środkowej. Acerola to nie tylko pyszny owoc, ale także świetne źródło witaminy C. 

 

Specjaliści twierdzą, że nie ma na świecie lepszego naturalnego źródła tej witaminy. A jest ona bardzo ważna dla naszego organizmu. Wzmacnia układ mięśniowy, krwionośny, chroni przed stresem, podnosi odpornośćW środowisku naturalnym acerola ma postać niskiego dzrewka lub krzewu.

 

Owoce aceroli są bardzo charakterystyczne – czerwone, lekko spłaszczone, z miękkim miąższem. Ich kwaśny smak jednych zachwyca – innych odrzuca.Restauracja gdańsk bardzo często wykorzystuje świeże owoce aceroli do przyrządzania sałatek owocowych. W restauracji, jako dodatek do innych potraw, spotkać można także dżemy z aceroli. Podawane są także soki. Oprócz tego acerola wykorzystywana jest szeroko w przemyśle farmaceutycznym. Produkowane są z niej suplementy diety, na różne dolegliwości..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Acerola
Nick: